JoDaY!

BVC.....

Jag var på besökt i BVC i spånga tillsammans med min son Brandon för att det var dags för honom att väga och mäta. Allting gick bra som det ska. Han följer kurvan utan problem. Han är 5,70 kg och 61 cm.  

BVC är en förkortning av barnvårdscentral. På BVC arbetar en distrikssköterska  eller barnsjuksköterska, som är nyckelperson i verksamheten. 

Barnhälsovården skal främjas barnens hälsa, trygghet och utveckling genom att stödja föräldrarna i ett aktivt föräldraskap. Upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa och uppmärksamma och förebygga risker för barn i närmiljö och samhälle. 

I MVC (Mödravårdcentralen) så får du information om vilken BVC du skal vända dig till. När du kommer hem från BB ringer BVC och bokar tid. I regel erbjuds förstagångsföräldrar ett hembesök. Men det är frivilligt. Förstagångsbesökt brukar det vara att sköterska informerar om BVC, väger och undersöker barnet. Och sen tillsammans går man igenom förlossningen om det finns för er föräldrar att ställa frågor. 

Alla BVC har ett som kallas basprogram för undersökningar, vaccinationer etc. 

Men det kan självklart anpassas för individuella behov. 

När barnet vid sex till åtta veckors ålder sker första läkarbesöket. Hjärta, lungor, höfter, reflexer, utveckling m m bedöms. 

Andra besöket sker vid sex månaders ålder för undersökning och bedömning av tillväxt och utveckling.

Tredje läkarbesöket brukar ske vid 10-12 månaders ålder. Även då görs en undersökning samt bedömning av tillväxt och utveckling. Fjärde besöket sker vid 5 1/2 års ålder. Då bedöms ev. hälsoproblem och utvecklingen inför skolstart.

Vid behov finns det hela tiden möjlighet till extra läkarkontroller.

Läkaren i BVC är inte barnläkare utan det är oftast familj, hus eller distriktsläkare med erfarenhet av barn. 

Barnläkare finns lite överallt som kommer som konsult till BVC. På BVC bedöms vilka barn som är i behov av att träffa en barnläkare. Barnläkaren finns ofta på en Barnläkarmottagning eller barnklinik.

Där utreds och vårdas barn med sjukdomar och funktionsnedsättningar, som kräver längre tids behandling. Det kan t ex vara svår allergi, diabetes, återkommande urinvägsinfektioner etc.

Föräldrar kan också vända sig till BVC med frågor rörande amning, annan mat, barnets sömn, rådgivning i samband med sjukdom. 

De samarbetar och förmedlar kontakt med distriktsläkare, barnläkare, logoped, tandsköterska, psykolog, ortoptist, förskola/skola och Socialtjänsten.






Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback